25 фотографии от италианския град Матера, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година заедно с Пловдив, ще бъдат представени днес в квартал "Капана".

Това каза Теодор Караколев, един от организаторите на инициативата. Автор на изложбата е изкуствоведът д-р Владимир Димитров.

Фотосите са представени за първи път в София, а от тази вечер до 25 юни, ще могат да се видят в арт пространството на Пловдив. Идеята изложбата да бъде в Пловдив е свързана с това, че градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година, заедно с италианския Матера, каза още Теодор Караколев.

Изложбата представя пейзажи, както и по-близки снимки, с детайли от града. Снимките са една интересна разходка из Матера, каза още Теодор Караколев, цитиран от Фокус. По думите му, Матера е с много специфична архитектура и не може да се направи сравнение в някой друг град. Той е построен върху мина от варовик, който лесно се руши, но е удобен за построяване на къщи, като пещери, каза още един от организаторите.

Всъщност домовете там не са строени нагоре, а са вкопани в земята и реално хората живеят в пещери, обясни Караколев. По думите му, любопитно е, че преди 60-70 години тези места в Матера са изоставени и до 80-те години, те са били изцяло отхвърлени от живота на града.

След това с различни акции е започнало възстановяването им и в момента мястото е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата се открива от 18,30 часа днес в Sound Trap, част от творческия комплекс Инкубатор в квартал "Капана", каза още Теодор Караколев.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg