1 375 000 лв. за допълнителни средства е поискал изпълнителният директор на  „Пловдив 2019” Кирил Велчев в официална докладна до кмета Здравко Димитров.   Аргументът му е, че предвидените за 2020 г. са недостатъчни за работата на фондацията.

Припомняме, че още в края на миналата година новото ръководство на общината, че част от средствата, гласувани като годишен бюджет на „Пловдив 2019”, не са преведени.  Ставаше дума за сума около 4 милиона лв.  В същото време фондацията бе сключила договори и на практика дължеше тези пари на партньорите си за вече реализирани събития.

Още тогава зам.-кметът по финанси Илия Кирчев обяви, че в средата на новата 2020 г. ще предложи бюджетът да бъде актуализиран и така да бъдат осигурен дефицитът.

Преди месец стана ясно, че и заложените 1 200 000 лв. за  „Пловдив 2019” за тази година не са преведени, а  фондацията се издържа и разплаща с малко преходен остатък и наградата „Мелина Меркури”.

В интервю за PlovdivTime Илия Кирчев уточни и че с партньорите по различни проекти са „договорени 2 200 000 лв. , но не е ясно още дали всички ще бъдат отчетени и съответно изплатени. И не е ясно дали тези разплащания ще бъдат направени в тази бюджетна година. Тези проекти, които са отчетени, ще изплатим, но има такива партньори, които няма да могат да изготвят отчетите си в рамките на тази година”.

Сумата от 1 375 000 лв. ще отиде за разплащане на стари задължения, обяви кметът Здравко Димитров.