Препълнена зала и десетки хора, които не успяха да влязат. На 7 януари Домът на киното "Лъки Синема" не успя да побере всички желаещи, които искаха да видят предпремиерата на документалния филм "Ваклуш". Дата не бе избрана случайно- точно тогава се навършиха 100 години от рождението на една от най- енигматичните личности в България. Богослов, общественик, мъдрец, основател на Учението за Мъдростта, учител - Ваклуш Толев остава сред най- ярките личности живяли и работили в Пловдив. 
 
Документалният филм е сниман в продължение на 20 години, в периода 1994 – 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач. Ваклуш казва: Няма страдание, има развитие и няма зло, има нееволюирало добро и тези негови думи са пряко преживяни, след като прекарва 12 години по лагери и затвори в периода 1944-1956 г., тъй като не приема идеологията на комунизма, а до 1989 г. живее под постоянно наблюдение и натиск от властта.
 
За Ваклуш Толев Бог е вътре в човека и това е и основната концепция в учението му – че човекът е бог в развитие.  Идеята и философията му за живота, изключително добре осмислени и предадени от режисьора на лентата Николай Василев. С огромен респект пред необятната вселена на духовния водач, Василев преведе публиката през целия му земен път, разкривайки двата основни стълба на философията на Ваклуш Толев - Вяра и Трудолюбие. 
 
На 21 януари филмът ще бъде прожектиран още веднъж.