Филм - любовно писмо за България, ще представи в рамките на София Филм Фест в Пловдив режисьорът Стивън Люис Симпсън. Прожекцията на "Ретроспект" е на 31 март от 18.30 часа в Lucky Дом на киното. България се превръща във вдъхновяващата любов на прочутия международен режисьор, който от шест години живее у нас, и тази магнетична връзка със страната и подходящата история го вдъхновяват да завърти камерата.

Най-голямата изненада за Симпсън при създаването на филма е, че не се налага да привлича нито един актьор извън града.

"Бях изумен от таланта, който открих в Пловдив, и съм много горд, че успях да събера тази прекрасна група на снимачната площадка и екрана”, разказва той.

Историята се развива около бивш оперативен агент, убеден, че чужденец, който е негов съсед, е отговорен за изчезването на чуждестранен пътешественик в страната. Всичко става още по-сложно, когато неговата пра-племенница започва да се среща с него.

В съвременната история участва актьорът ветеран Симеон Алексиев, който има почти 50-годишен опит и около 50 филма в кариерата си, в "Ретроспект". Той изиграва ролята на Стоян.

"Изпълнението му е най-изумителното в кариерата ми и той е най-добрият актьор, с когото някога съм работилѝ”, категоричен е режисьорът.

Симпсън пише още една главна роля, като винаги е имал предвид тя да бъде изиграна от Юлия Йордова (Керана).

"Запознах се с Юлия преди да създаде групата си Керана и Космонавтите, гледах първите ѝ изпълнения с тях. През всичките си години във филмовия бизнес, голяма част от които живях в Холивуд, никога не съм срещал човек, за когото веднага да съм смятал, че може да стане звезда. Нейното сценично присъствие с групата ѝ, както и участието ѝ в мюзикъла на Пловдивската опера "Евита" и забележителното ѝ дебютно изпълнение на главна роля във филма "Ретроспект" доказаха, че този инстинкт е верен. Ако е дисциплинирана, тя може да развие кариерата си навсякъде, където пожелае, в международен план. Това е първият филм на Юлия и тя е изключителен талант. Още от първата сцена, в която двамата са заедно (Симеон и Юлия), те си паснаха толкова красиво и между тях се създаде мигновена екранна връзка, която надмина всичко, което си представях", споделя режисьорът.

За него не е било изненада, че третият главен актьор живее в Пловдив, тъй като самият Симпсън играе чужденец, превърнал града в свой дом. За автентичност използва собствения си опит. Чуждестранните персонажи, сред които пътник от Филипините и австралиец, изигран от Марк Фаулър от Пловдивската опера, също живеят в Пловдив. Театрите в Пловдив са добре представени във филма. Главният актьор Симеон Алексиев е ветеран от великолепния Драматичен театър- Пловдив и към него се присъединяват колегите му Елена Кабасакалова и Стефан Попов.

 Основателят на театър "Хенд" Иво Игнатов (Кени) играе четвъртата главна роля във филма, а партньорката му в театъра - Здравка Христозова, също участва. От Кукления театър е актьорът Венцеслав Димитров.

Продукцията беше празник на местните таланти пред екрана, но и зад камерата. Тъй като в Пловдив няма филмови екипи, Стивън се обърна към Николай Николов и неговата продуцентска компания Vreat Studios в Пловдив в негово лице намира чудесен и надежден сътрудник, който предостави членове на продуцентския си екип, за да помогнат за заснемането на продукцията.

Цялото оборудване и съоръженията за постпродукция са собственост на Симпсън, което прави филма може би първия филм, който ще бъде пуснат в цялата страна и в международен мащаб, и който е изцяло българска продукция.

Другата главна звезда на филма е неговото основно място - стара къща в Стария град на Пловдив. Симпсън полага изключителни усилия, за да осигури идеалното място. Той я купува. И сега, когато снимките са приключили, той ремонтира сградата, за да стане база на продуцентската и дистрибуторската дейност на неговата филмова компания.