През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в който чуждоезични творби са включвани сред номинациите за най-добър филм. През 2020 г. дойде ред на корейския режисьор Понг Джун Хо да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за "Оскар".

"Паразит” ("Parasite") е седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо, който в последните 14 години представя в Кан още три свои творби. Най-новата история, сътворена от неуморното въображение на 50-годишния режисьор, вече получи „Златен Глобус” за чуждоезичен филм, както и четири номинации за наградите БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добри филм, режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм.

Само преди ден Американската киноакадемия го спомена в новата си категория "международен филм", но отдаде заслуженото и на усета за драматургична изобретателност, както и на изключителното майсторство, с който Понг Джун Хо води персонажите в този провокативен разказ. Бяха признати и постиженията и на художниците и екипа по монтажа на филма. Шестте номинации, включително и тази за най-добър филм, поставят "Паразит" в безспорно силната конкуренция на изключителни творби, създадени през 2019 г., като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино.

Обявиха номинациите за наградите "Оскар"! Вижте гиВижте кои са претендентите тази година

 "Паразит” на Понг Джун Хо ще бъде специален акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест през март.