Mеждународният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" празнува своя 10-годишен юбилей. В програмата на фестивала през годините са участвали стотици прочути музиканти и формации с бляскава кариера, като всепризнатата заслуга на "Дни на музиката в Балабановата къща" е да създава събития с уникален знак. Именно на неговата сцена са осъществени първите  гостувания в България на знаменитите: Еманюел Паю (соло флейтист на Берлинска филхармония), Радек Баборак (соло валдхорнист на Берлинска филхармония) и „Баборак ансамбъл", Солистите на Националния оркестър на Франция, Ансамбъл „WIEN" от Виенска филхармония, начело с българката Албена Данаилова, „Paganini String Quartet" от Миланската Скала, първи рецитали в Пловдив на Красимира Стоянова, Евгени Божанов, Пламена Мангова, Клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров, Орлин Анастасов, първи срещи на подиума /новосъздадени партньорства/: Евгений Божанов – Светлин Русев, Виктор Вълков – Станимир Тодоров, Сергей Накаряков – Аркадий Шилклопер – Софийски солисти, Лия Петрова – Виктория Василенко, акад. Васил Казанджиев и Оркестър на НУМТИ „Добрин Петков", първо авторско представяне на композиторката Добринка Табакова /с участието на Максим Рисанов/, първо освещаване с музика на новооткритите исторически паметници - Римския Стадион и Малката Базилика, първи майсторски класове у нас на именити ментори, първи прожекции в Пловдив на програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк" – "Травиата" и Тоска" с участието на Соня Йончева и др.

През 2019 предстоят нови, неизпитани досега предизвикателства – първият солов рецитал на световноизвестния цигулар Светлин Русев в България, насрочен по изричното желание на виртуоза в емблематичната за „Дни на музиката..." Балабанова къща, първите гостувания у нас - на прочутия Квинтет „Мурагес" /Франция/, на Брас квинтет от солисти на Кралския Концертгебау оркестър /Амстердам/, на Кьолнските виртуози с участието на българката Ангелина Абаджиева /концертмайстор на Оркестъра на Кьолнското радио/, първият гастрол на знаменития соло флейтист на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц в партньорство с пианистката Мария Принц. С огромен интерес се очакват гастролите на блестящия Ансамбъл WIEN от Виенска филхармония, чийто лидер е концертмайсторът на виенските филхармоници Албена Данаилова, на звездните дуа Светлин Русев – Евгени Божанов, Василена Серафимова – Тома Енко и много други. Акцент в програмата е и специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзингерин на Виенската Щатсопера, солист на прочутите оперни театри по цял свят и създател на проекта "Красимира Стоянова представя млади оперни певци" в МФ "Дни на музиката в Балабановата къща".

Наред с тази основна линия – привличането на ярки личности с международно признание, фестивалът с истинска мисионерска страст ще продължи да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с прочути артисти. И през тази юбилейна година ще им осигури безценната възможност за усъвършенстване чрез организираните „Музикартисимо" майсторски класове, водени от световноизвестни майстори в професията. Над 1000 млади музиканти са взели участие в концертната и образователната програма на фестивала през знаменателната му история до този момент. През юбилейната десета година организаторите на фестивала са подготвили поредния оригинален акцент в превърналия се в традиция Голям детски концерт на Римския стадион – ще бъде отдадена заслужена почит на младежкото хорово изкуство на Пловдив чрез представянето на едни от най-обичаните певчески колективи в града: хорът на НУМТИ „Добрин Петков", хор „Детска китка" и Хор на пловдивските момчета, с техните именити диригентки Николета Енева, Яна Делирадева и Милка Толедова, в концерта, озаглавен „Светът има нужда от нашата песен".