Античният фестивал "Сердика е моят Рим" ще преобрази центъра на София днес и утре. Събитието ще се състои на Ларгото, където са разкопките от древна Сердика, и ще обхване реставрираните антични обекти в столицата.

Форумът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с ранната история на Сердика във времето около управлението на император Константин Велики. Негова е фразата "Сердика е моят Рим", заради голямата му привързаност към днешната българска столица.  

Първият християнски владетел на Римската империя, който е роден в Ниш, превръща в държавна религия вярата в Иисус Христос. .

През 324 г. войските на Константин настъпват с христовия монограм на щитовете си. Побеждават при Адрианопол, Хелеспонта и Хрисополис и разчистват с мечовете си неговия път към властта над цялата Римска империя.

Новият владетел не харесва стария център на света. Той мести цялата си свита и управлява месеци наред обширната Римска империя от двореца в любимия си град Сердика.

Резиденцията му е в историческия център на града. През IV в. това място се наричало "Константинов квартал". Следите от него могат да се открият между днешните улици "Калоян", "Позитано" и "Леге. В очертанията на Константиновия квартал и до днес се е съхранила ротондата "Св. Георги".

При решението си да намери новo място за столица на огромното си владение, Константин се колебае между три възможности - Сердика, Никомедия и Византион.

Сърцето на императора вероятно му е казвало: Сердика. Но стратегът в него все пак избира града на Босфора.

Въпреки това бъдещата българска столица достига небивал разцвет при неговото управление. Един от символите на онова време е останал и до днес - базиликата "Света София".

По време на двудневния фестил ще бъдат представени, както значими за периода събития, така и от ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи.

Центърът на София ще се превърне в сцена на фестивала. Археологическият парк "Западна Порта на Сердика" ще бъде военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът е организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE и финансиран от Програма "Култура" на Столична община. Партньори са още РИМ София, Кръжок към катедрата по римско право към Юридическия факултет на Софийския университет, Лятна школа по класически езици, реконструкторски клубове от страната и чужбина.

Снимка: БГНЕС