Медицината и баскетбола нямат нищо общо. Поне привидно. Оказва се обаче, че има нещо, което все пак ги свързва - един лекар от Плевен.

Историята на проф. д-р Любомир Ковачев - хирургът-баскетболист, не е някакъв комикс за български супергерой. Той е живото доказателство, че можеш идеално да използваш ръцете си не само, за да отбелязваш победни точки в спорта, но и да спасяваш човешки животи, държейки в тях вместо топка - скалпел.

Животът на един такъв човек, който съчетава на пръв поглед несъчетаеми професии, би трябвало да е пълен с интересни истории и съдбоносни срещи. Затова и проф. д-р Ковачев написва своята биографична книга "Етюди за скалпел и баскетболна топка".

В нея разказва за цялата си дългогодишна кариера в областта на медицината и спорта и хората, които днес може да нарече свои приятели.

Самият Ковачев завършва висшето си образование в София, а в момента е преподавател в Медицинския университет в Плевен. Работи като хирург последователно в Дулово, Силистра, Перник и Плевен. През годините се е утвърдил като специалист и учен с международно признание. Присъства в справочници, редом до големи имена от сферата на медицината в цял свят.

Значителна част от юношеските години на лекаря са посветени на любимия му спорт - баскетбола. Оказва се, че е истински талант. Като ученик се състезава в баскетболния отбор "Миньор"-Перник на най-високото държавно ниво, а като студент – в студентското ни първенство.

Биографичната книга на Ковачев цели да мотивира младите хора да се впуснат в лекарската професия. Хирургът споделя своя опит и показва пътя, през който е минал. Споделя знанията и разказва за тежките удари на съдбата - всички онези моменти, в които въпреки усилията, не е успявал да спаси човешки живот.

Спортът, оказва се, идеално се вписва в живота му. Учи го на дисциплина, уважение към отборната игра - качества, нужни на всеки един лекар.