Завършил е Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", а след това и Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Никога не излиза без фотоапарат. Другата му голяма любов, освен фотографията, са книгите. Той е създател на Етюд-и-те на София. Иван Шишиев споделя пред TrafficNews за годините упорит труд, признанието на столичани и творческото вдъхновение.

"Когато започнах нямах пари, отделях и малкото, което имам, за да си купя фотоапарат. Буквално ядях лютеница със сирене", разказва фотографът.

Шишиев създава Facebook страницата "Етюд-и-те на София", която вече има над 155 хиляди харесвания, през пролетта на 2015 г. По думите му тогава е имало едва три страници, които да се занимават с фотография и да представят столицата.

Обича да снима промените в столицата. Смята, че именно динамиката на живота в София прави града толкова специален.

"Народният театър "Иван Вазов" е изключително красив. Той е една от малкото наистина европейски сгради в столицата, която не е била накърнена. Той не омръзва, можеш да го снимаш постоянно. Това се отнася и за сградата на ректората на Софийски университет, както и за сградата на Царския дворец - днешната Национална художествена галерия", смята Шишиев.

По отношение на сградите в столицата има няколко ключови архитекта, които са проектирали по-голямата част от тях, а именно – Фридрих Грюнангер, Никола Лазаров, Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. На тях дължим уникални сгради като Централните софийски хали, Централната минерална баня, Синагогата, сградата на Софийска банка, сградата на Военната академия, сградата на Софийската духовна семинария, сградата на Акционерно застрахователно дружество "Български феникс" и други, обяснява създателят на "Етюд-и-те на София".

Други знакови места според него са Витоша, Панчарево, езерото в Дружба, Кремиковския манастир, Банкя.

Според него, за да бъде наистина добър един фотограф трябва много практика - поне по 3-4 часа на ден. Самият той постоянно обикаля из столицата и снима различни обекти - пейзажи, хора. Обича да се качва по покривите на високите сгради, за да улови панорамния изглед на града. Горд е, че "Етюд-и-те" нямат дрон.

Споделя, че малка част от всичко, което снима, влиза в страницата. Следва правилото да качва около 5 снимки на ден, без значение от сезона. Понякога излиза в почивка, но рядко е за повече от седмица.

"Нещото, с което много се гордея, е че никога не съм плащал нито един лев на социалната мрежа за страницата ми. Правя всичко абсолютно самостоятелно", категоричен е Шишиев.

Освен "Етюд-и-те на София", той стои и зад "Етюд-и-те на Стара Загора". Според него областта е изключително богата на интересни културни и исторически обекти като Александровската гробница, Гранитския дъб, Шипка, Бузлуджа, Тракийските гробници.

Смята, че до голяма степен е успял да изгради личен стил на "Етюд-и-те", който е разпознаваем сред хората. Когато някой краде снимки от страницата му, друг потребител пък веднага му сигнализира за кражбата. С годините е станал изключително самокритичен, често се налага да снима даден обект няколко пъти, докато крайният резултат му хареса. Споделя, че в други случаи пък снимките му харесват повече с "отлежаването" през годините.

"Когато човек тръгва с идеята да се самоизтъква, до голяма степен хората просто спират да го следят, защото той си е повярвал прекалено много. Това беше една от причините, дълго време да не оповестявам кой стои зад самата страница. Важното за мен беше да покажа, че София е красива", разказва фотографът.

По думите му българинът е много недружелюбен, когато види, че го снимат. В чужбина няма никаква база за сравнение спрямо реакциите на хората. Чужденците винаги се усмихват, а българите гледат мнително. На него самия му е странно да бъде от другата страна на обектива.

Понякога се изморявам да снимам, чудя се дали не е време да се откажа. Винаги има моменти, в които губиш вяра в това, което правиш. До някаква степен причина за това е хейтърското общество във Facebook, което напада и излага собственото си мнение по изключително груб начин, каза още фотографът.

"В България имаш няколко основни вида фотография – сватбена и будоарна. Не искам да бъда като останалите фотографи и да снимам сватби. За четири години успях да изградя страницата, така че да получават финанси от това, което правя, без да търся странични проекти", обяснява човекът зад "Етюд-и-те".

Споделя, че изграждането и поддържането на подобна страница коства много усилия, но крайният резултат определено си заслужава.

"Най-голямото признание, което съм получавал, беше когато един мъж ме погледна и ми каза: Ти за кого се мислиш, за "Етюд-и-те на София ли"?", спомня си с усмивка Иван.

Въпреки това му е странно, когато хората го разпознават и го спират по улицата.