Сухи тренировки за по един ден ще тестват удачно ли е предложението ул. „Иван Вазов” в участъка от пл. „Централен” до ул. „Авксентий Велешки” да стане пешеходна зона. Това обяви главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов след публичното представяне на проекта, изготвен от екипа му. 

„Ще опитаме един или два пъти да я затворим с организиране на някакви събития. След това ще пробваме примерно през уикендите и ще видим какво ще покаже този експеримент. Надявам се нещата да се случат. Моето желание е да го направим скоро – може би ще го организираме около Коледа. Тогава има празнична програма, ще говорим с ресорния зам.-кмет по култура Пламен Панов и с директора на „Старинен Пловдив” в този участък да се случат някакви събития”, каза Ахрянов. 

Той уточни, че финансирането ще дойде както при изработения вече проект за реконструкция и ремонт на улицата. 

Говорихме с инж. Райчев, зам.-кмет по строителството. Така или иначе има изработен проект е направен с индикативна стойност 1 500 000-2 000 000 лв. Той щеше да бъде включен при кандидатстването за еврофинансиране при следващия програмен период по програма „Развитие на регионите”.  Ние не правим промяна в проекта – променяме функцията, не изпълнението”, обясни Ахрянов. 

Той не скри, че е щастлив от дискусията около представянето на идеята за превръщане на улицата в пешеходна зона, защото смята, че това е начинът да се чуе мнението и на гражданите, и обеща с екипа си да бъде в основата на още подобни презентации. 

„До Нова година ще ви представим още от вижданията си. Работим по конкретни идеи. Малко сме и проекти като този за ул. „Иван Вазов” подготвяме в свободното си време. Но макар и малко, вече сме нещо като „Софпроект”, които подготвят задълбочени анализи преди да се взимат решения за визията на София”, каза още Ахрянов.