Две екоактивстки, които хвърлиха супа върху известната картина на Винсент Ван Гог „Слънчогледите“, се явиха в лондонски съд по обвинения за нанасяне на щети, съобщиха световни медии.

Припомняме, че жените изсипаха две консерви доматена супа върху маслената картина и залепиха дланите си за стената на галерията. Това беше техния своеобразен протест, който е част от кампанията Just Stop Oil („Просто спрете маслото”). 

След случилото се, те бяха изведени от галерията и задържани, съобщават от лондонската полиция. Жените вече пледираха невинни пред Уестминстърския магистратски съд по време на две кратки изслушвания.

Говорител на Националната галерия в Лондон потвърди, че няма щети по картината, която е една от емблематичните версии на „Слънчогледите“ на Ван Гог, нарисувана в края на 1880-те години. Приблизителната й стойност е 80,99 милиона долара.

„Има леки щети по рамката, но картината е невредима“, каза той пред CNBC. Картината беше покрита със стъкло, почистена и върната в Националната галерия.

 Just Stop Oil протестира в Лондон през последните две седмици и групата заяви в обръщение, че действията й са „в отговор на бездействието на правителството, както по отношение на кризата с разходите за живот, така и на климатичната криза“.

 "Кое струва повече, изкуството или животът? Струва ли си повече от храната? Струва ли повече от справедливостта?  За кое сте по-загрижени – за една картина или за нашата планета и хора?“ каза един активист във видео от събитието.

 „Just Stop Oil” получи широка критика от екологични групи и политици от опозиционната Лейбъристка партия след протеста.

Члениве на инициативата, които се опитаха да обезобразят картина на Вермеер вече бяха осъдени на затвор днес:

Осъдиха на затвор активисти, залепили се за картината на Вермеер