Младият български писател Стефан Стефанов бе гост на сбирка на литературния салон "Spirt and Spirit" в клуб "Петното на Роршах". В разговор на сцената с пловдивския писател Александър Секулов, младият талант разкри повече за вдъхновението си, вижданията си за живота и надеждите му за бъдещето на неговото творчество. 

В края на декември миналата година Стефан е издал втората си книга "Край до край" - сборник с повести, представящи реалността в съвремието ни през очите и чрез перото (разбирайте клавиатурата) на един 29-годишен мъж. Стефанов е разказвал от сърце за ежедневната борба за живот, която всички водим - без да спестява доброто, лошото, страшното и абсурдното. 

Пред пловдивската публика младият автор разкри, че обича разнообразието и това се отразява на неговото писане. Именно заради това втората му книга е пълна с истории, които са коренно различни една от друга. Стефанов изрази надежда, че когато след 15 години някой отвори "Край до край", то той ще може да разбере каква е била действителността, която ни е заобикаляла през 2015-2016 година. Как са живеели младите хора, какви са били трудностите, с които са се сблъсквали, какви са били дилемите пред тях.

Домакинът Александър Секулов определи писането на автора като "мъжко" и го сравни с автори като Реймънд Чандлър. Не само заради стила, но и заради избрания от Стефанов подход да пише от първо лице. Младият писател посочи, че предпочита да пише така, защото произведението след това напомня за нещо, което ти е разказано от приятел. Именно заради това той определи книгата си и като "доста филмова".

Стефанов отговори и на въпросите на събралите се гости - за това как пише (не разбира писателите, които се затварят на тъмно и пишат по осем часа на ден), какво го вдъхновява (реалните истории от живота и малките неща, които хората споделят), че дори и какво би правил в казармата - нещо, което е залегнало и в първата му книга. Александър Секулов попита младият автор какво би правил, ако сега бъде мобилизиран, а той с усмивка отвърна, че все още не си го е изяснил, въпреки че е написал цяла книга по темата.

Още новини четете ТУК

Антон Биров, TNS.bg