На днешния 7 юни християнството отбелязва деня на Св. мъченица Валерия.  На този ден църквата почита Св. Теодот и Св. мъченица Валерия.

Теодот бил сред жертвите на гоненията срещу християните. Той ревностно подпомагал своите единоверци, като ги укривал, давал им храна и подслон. Нощем издирвал телата на умрелите мъченици, за да ги погребе по християнски. Така били заловени седем девици, подложени на изтезания и накрая хвърлени в езеро с привързани на шиите им камъни.

Теодот намерил телата им и ги погребал, но управителят разбрал и се разгневил. Той хванал Теодот и след жестоки мъчения го посякъл с меч.

На този ден празнуват всички с името Валери и Валерия. Валери е латинско и означава здрав, хората с това име съчетават два противоположни характера. От една страна Валери може да бъде палав и обичащ риска, а от друга замечтан и много уязвим.

Хората носещи тези имена си търсят професия, която им позволява да пътуват често, а също са и много любопитни и пълни с положителна енергия, която им помага да създават нови приятелства. Единственото, на което трябва да се научат, е концентрация, защото разсеяността ще им пречи, както в професията, така и в личния живот.