Два часа битка за Културния календар се проведе днес в местния парламент, а резултатите бяха, че парите за прояви на артисти в  Пловдив бяха намалени. Културни дейци почти се хванаха за гушата, а политиците също влязоха в битката между артистите.

Очаквано Асен Асенов и неговата фондация ЕДНО бяха в центъра на недоволството от страна на културната общност. На микрофона своето недоволство срещу огромното финансиране от страна на Общината към фондацията на Асенов изразиха редица изтъкнати дейци. Бившият артдиректор на Пловдив 2019 Емил Миразчиев, председателят на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиев и директорът на операта Нина Найденова нападнаха остро Асенов.

„Асен Асенов манипулира властите и обществото. Това, което прави той, няма и 2% съвременно изкуство”, заяви Миразчиев.

„За да се чувстваме всички равнопоставени в Пловдив, отрежете два от фестивалите на Асенов, на другия му дайте 50% от сумата, която иска, и той сам ще се махне от Пловдив”, каза Фурнаджиева. Тя допълни, че към всеки деец в Пловдив се работи по същия начин от страна на Общината.

Общинарите също се наежиха едни срещу други. Слави Георгиев от Патриотичния фронт поиска фестивалите на ЕДНО да получат по 19 000 лева, а остатъка от тях да отидат за мероприятия като Фолклорния фестивал.

Кметът Иван Тотев излезе с призив за обединение:

„Намираме се в ситуация, в която с махленски спорове, най-често на импровизирани с нарочна цел форуми или с публикации, защитаваме рубежи и фронтови линии.

Парите? Цената на проектите? Има нещо сбъркано тук. Нещо, което изначално променя отношението към това да правиш култура. И тук е моментът ясно да заявим: Средствата от Културния календар не са за тези, които правят култура, а за тези, които получават култура. Те са за хората”, каза кметът.

В крайна сметка Общинският съвет прие предложението на проф. Даниела Дженева. То орязва парите за култура със 131 хиляди лева, взети от фестивалите. Парите ще се предоставят на събития, кандидатствали за събития през 2016-а, но са били отрязани по една или друга причина.

Така няколко събития отпаднаха от Културния календар, а други бяха с намалено финансиране. Най-много го отнесоха проектите на Александър Митов. Той трябваше да получи 90 000 лева за Световно първенство по бийтбокс и фестивала Street masters. С новите корекции той ще получи 46 000 лева. От 300-та хиляди лева, дадени на Асен Асенов, той ще получи едва 10 000 лева по-малко. Парите за „Сцена на кръстопът”, „Дни на камерната музика в Балабановата къща” и другите фестивали също бяха намалени.

Само Емил Миразчиев получи повече пари - от 3000 на 8000 лева, но той заяви, че това не е правилният начин да се разпределят средства.

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg