Всяка година в навечерието на най-светлите празници – Коледните, Дружество на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която по своеобразен начин изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на дружеството през годината.

Тази година, точно на светлия празник Никулден - 6 декември, от 18:00ч. в Зала „2019“ към Градската художествена галерия, Дружество на пловдивските художници ще представи традиционната си Годишна изложба пред приятели, колеги и ценители на изкуството. Председателят на дружеството Снежана Фурнаджиева кани пловдивчани да съпреживеят заедно с авторите „една магическа вечер, в която ще изпълним отново творческото пространство на ул. „Гладстон“ 32 с цветове, форми и послания - светъл завършек на отиващата си 2022г. и в която ще си пожелаем да сме здрави и вдъхновени за още нови успехи и творчество, което да докосва сърцата и душите на хората.“

Ще бъдат връчени Годишните награди, които се определят от 5-членно жури в категориите:  живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор. Ще бъде връчена и Наградата на кмета – традиция, възникнала през последните 7 години.

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2022г.  Тя ще продължи до 31 декември, а входът за публиката е свободен.

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници - СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип.

Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Дружеството осъществява редица прояви, като основно място заемат изложбите: общи, групови, гостуващи и самостоятелни. Дружеството осъществява контакти както с подобни структури в страната, така и с такива извън страната.