Пловдивският драматичен театър подготвя бляскава премиера на спектакъла „Събитие“ от Владимир Набоков. За първи път на българска сцена на  25 ноември 2019 г. от 19 ч. в Пловдив ще се играе постановка по текст на големия автор, като по този начин пловдивската трупа ще отбележи 120 години от рождението на писателя. 

Пиесата „Събитие“ от Владимир Набоков е в превод на Добринка Стефанова. Режисьор е Красимир Ранков, сценография и костюми - Яна Костадинова, музика - Асен Аврамов, хореографията е дело на Светлин Димитров.

В пиесата участват  Константин Еленков, Ирина Митева, Мария Генчева, Патриция Пъндева, Красимир Василев, Асен Данков/ Димитър Банчев, Ивана Папазова, Русалина Чапликова, Стоян Сърданов, Венелин Методиев, Ивайло Христов.

Владимир Набоков, руски прозаик, поет, драматург и литературен критик, е роден на 23 април 1899 г. в столицата на Руската империя Санкт Петербург в знатно и богато семейство. В наситената със събития 1917 г. неговият баща за кратко е министър в правителството на Керенски, а когато на власт идват болшевиките, Набокови са принудени да емигрират.

През 1919 г. Владимир постъпва в Кембриджкия университет и го завършва през 1922 г. През март същата година в Берлин, по време на покушение на водача на партията на кадетите Павел Милюков, загива бащата на Набоков, прикрил Милюков от куршум на монархист. 20-те и 30-те години Набоков прекарва в Берлин, после бяга в Париж с жена си - еврейката Вера Слоним, и сина си Дмитри, а през 1940 г. се мести в САЩ.

Блестящият ум и превъзходното чувство за хумор позволяват на Набоков да стане отличен писател. Характерна особеност на произведенията му са не само живите образи и идеи, оригиналният стил, но и виртуозното владеене на английския език, който не е роден за писателя.

Владимир Набоков публикува множество романи, от които най-голяма известност получават написаните на руски език “Машенка”, “Камера обскура”, “Дар”, а от създадените на английски – “Лолита”, “Пнин” и книгата с мемоари “Други брегове”. Превежда на английски език “Слово о полку Игореве”, “Евгений Онегин” и “Герой на нашето време”.

През 1961 г. се установява с жена си в Швейцария. Владимир Набоков умира на 2 юли 1977 г. на 78-годишна възраст в Лозана.