Драматичен театър-Пловдив и Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“-Велес стартират международна театрална програма "Манифест". Двугодишният проект включва създаването на два спектакъла, подписани от значими европейски режисьори – „Едуард II“ , дело на Андрий Жолдак (Украйна) и спектакъл на Диана Добрева (България). Двете копродукции ще се репетират на сцените на двата театъра и ще са придружени от работни ателиета, в които ще вземат участие студенти от университета „Европа Прима“.
 
Партньори в сътрудничеството между двата културни института ще бъдат Министерството на младежта и спорта в Северна Македония, Българският културен център в Скопие, посолството на Украйна в Северна Македония.
 
Премиерите на двата спектакъла ще са на сцената на международен фестивал „Охридско лято“, както и на международен фестивал „Сцена на кръстопът“.
 
За репетициите за Велес замина новото попълнение на Драматичен театър - Пловдив Борис Кръстев.
 
Един от създателите на концепцията за международната програма драматурга Сашо Димоски заяви, че целта е да се създаде културен продукт, който да вземе участие във всички значими театрални фестивали на Балканите и Европа, да създаде под режисурата на известни режисьори своеобразен манифест на съвременния театър.

Фотография: Данчо Стефков