Сериозна доза култура след дългия период на изолация и забраната на всякакви публични прояви очаква публиката под тепетата, съобщи Plovdivtime.bg.

„Ще организираме работата си за открита сцена. В града има Летен театър, лятно кино „Орфей”, Античен театър, както и нашата открита сцена в двора на Драмата”, обяви Кръстю Кръстев. Той подчерта, че се насочват към камерни представления и ще подходят към възвръщането си в нормален ритъм много внимателно. 

„Искаме да направим нещата сериозно, а не формално. Само така ще създадем истински празник за публиката”, каза още Кръстев. 

Истинска наслада за меломаните обещават и от Държавна опера-Пловдив, където подготвят естетско издание на Opera Open с бутикови събития на Античния театър през юли и август. 

„Идеята ни е да организираме работата си така, че да е максимално безопасно за артистите и за публиката. Сложно е, но трябва да се адаптираме към ситуацията. На първо време обмисляме възстановяването на репетициите на малки групи. Ние и досега не сме спирали да творим и работим, но го правехме всеки в дома си”, каза директорът Нина Найденова. Тя допълни, че ситуацията Министерство на културата да гарантира твърд бюджет, а не делегиран създава възможност за подбрани събития, а не да се търси масовост. 

Куклениците също ще отворят врати за малката си публика, но това ще се случи на новата открита сцена в двора на театъра. Там все още вървят довършителни работи, но от екипа на Кукления театър смятат, че ще могат да посрещат публика след около 2-3 седмици. Всичко това ще се случва при засилени мерки, за да се гарантира сигурността и на публиката, и на актьорите. 

Още преди официалното оповестяване на разхлабването на мерките, са вървели запитвания за друга привлекателна сцена – лятно кино „Орфей”.  Зрителите ще могат да гледат много театър, а през юни и юли и изданията на кино фестивалите на открито. 

„Имаме запитвания от продуцентите Фахрадин Фахрадинов и на „Вива Арте”. Става дума за спектаклите  „Горката Франция” и „Бог Рок”, за театралните проекти на Асен Блатечки, Калин Врачански, Неве и Маца. Публиката ще има възможност да гледа и „Чамкория” на Захари Бахаров, казаха от лятно кино „Орфей”. 

Летният театър също отворя врати за проектите, които „МаскАрт”  ще доведе под тепетата.  Ще гледаме в края на юни и началото на юли Виктор Калев в „Грамофонът”, Мариус Куркински с юбилейния му моноспектакъл, както и ще имаме възможността да се срещнем със Силвия Кацарова. 

С днешна дата на културната карта се завръщат и затворените галерии, музеи, библиотеки, читалища и къщи в Стария град. 

Във връзка със Заповед № РД-01-256/11.05.2020 на Министъра на здравеопазването, заместник-кметът по култура, археология и туризъм  Пламен Панов изпрати уведомително писмо до културните институти на територията на Пловдив - Археологическия музей,  Етнографския музей, Историческия музей, Природонаучния музей, Народната библиотека "Иван Вазов" и Общинския институт "Старинен Пловдив".

С писмото, институциите бяха уведомени, че считано от днес  се разрешава посещенията на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Новата открита сцена на Кукления театър още е в процес на изграждане