Тази година Православната църква прославя св. Харалампий един ден по-рано от обичайното - на 9 февруари. По принцип на 10 февруари всяка година Православната Църква чества паметта на св. Харалампий Чудотворец. Когато денят на неговата памет обаче съвпадне със Събота Месопустна – Задушница, тогава службата му се извършва в петък същата седмица – за да не се смесва паметта на свещеномъченика с почитта към нашите близки покойници.

По този повод тази година на 9 февруари във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.

Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги. На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта. Призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени. 

Вкъщи намазват обредните хлябове с меда, прекадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве на „леля” (чумата). Едно от медените кравайчета се хвърля на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата. С осветения мед се мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.

Затова на на този ден във всички храмове се прави освещаване на мед. Това става само веднъж в годината и е важно да занесете мед за освещаване, защото той придобива лечебна сила.

Заедно с бурканче с мед, в храма са носи олио или зехтин за освещаване и хляб (питка, погача).