На 8 февруари се чества пророк Захария. На този ден имен ден празнуват Захари, Захарин, Зашо, Зарин, Зарко, Заро, Захарина, Зара, Заша.

Името е с древноеврейски произход и означава "Божия памет". Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения.
Какви са хората, които носят това име? Те са уравновесени, здраво стъпили на земята личности. Отговорни и трудолюбиви. Семейството за тях е приоритет и винаги може да разчита на тяхната подкрепа.

Захари е домошар, тъй като по природа е плах и стеснителен и не се чувства комфортно в шумни компании. Добър приятел е, готов е да прави саможертви за близките си. В любовта обаче е влюбчив и всеотдаен. Когато Захари обича, той е склонен да пренебрегне своите интереси. Що се отнася до брак, той се жени на млади години. Привързан е към съпругата и децата си и не изневерява

Човек с това име ще е щастлив с жена, която носи името Анна, Валентина, Вера, Елисавета, Едит, Ева, Ирина, Надежда, Наталия, Олга. Бракът му с Александра, Светлана, Ина, Дария може да му донесе проблеми.