Днес църквата чества празника Св. Богородица - "Достойно есть", посветен на чудотворната икона в Света гора на Богородица и песнопението "Достойно есть", възпяващо божията майка в св. литургия.

Чудото станало на Атон през 982 година. В една от келиите живеели двама монаси -­ старец и млад послушник. Веднъж, докато старецът бил на бдение в Карея, в келията дошъл непознат посетител. Младият домакин го поканил и когато започнали заедно да изпълняват утринното последование, се случило чудото.

В момента, в който дошло ред да се изпълни песнопението "По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите" за възхвала на Божията майка, непознатият с ангелски глас запял ново начало: "Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог”, а иконата на Света Богородица в келията засияла.

Младият домакин се удивил, защото никога преди не бил чувал тази песен и помолил гостът да я запише. Нямало обаче мастило и хартия. Непознатият поискал една каменна плоча и върху нея, само с ръка, сякаш пише върху восък, записал думите на песента, като заръчал: “Отсега нататък така пейте всички православни!”

След това изведнъж станал невидим. Плочата с издълбаните в нея думи била изследвана, чудото - разказано многократно, а иконата, пред която то се случило, била наречена Достойно есть. Песнопението е включено в Светата литургия и до днес се изпълнява в целия православен свят.

Келията, в която се е случило чудото, е една от българските светини на Атон, тъй като в миналото тя е била населявана от български монаси и до днес носи името Достойно есть.