На днешния ден празнуваме Борисовден. На 2 май православната църква почита паметта на Свети Цар Борис-Михаил - Покръстител на българите, който е бил родственик на Св. мъченик княз Боян Български.

За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885 година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир Расате и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Борис разбрал за заговора и се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир Расате бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.

По това време учениците на св. Кирил и св. Методий спомагат за изграждането на религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.

Цар Борис умира на 2 май през 906 г., поради тази причина тази дата е избрана за почит на паметта му. Той е наречен „равноапостолен светец”, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.