Днес имен ден празнуват Людмила и Людмил (името е от славянски произход и означава “любим на народа” или “който обича хората”). На този ден православната църква чества деня на св. Людмила Чешка.

Света мъченица Людмила, княгиня Чешка, била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви.

Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав.

Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав. След смъртта на бащата на престола застанал наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала да връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, че това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила, докато се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата “Св. Георги” и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.