Днес Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Те са се отличавали с благочестив живот и са били предани на православието. Това са хора на вярата и духа. Празникът е посветен и на тези светци, чиито имена вече не знаем заради многобройните трагедии, сполетели българския народ през хилядолетната му история.

Неделята на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар.

Канонизираните за светци българи са 104. Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200-годишнината от написване на История Славянобългарска. Тогава е канонизиран и Св. Софроний Врачански.

Именници днес са Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

С архиерейска Света литургия, която започна в 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", Българската православна църква отбелязва днес и 1000 години от основаването на Охридската Архиепископия.

След падането на България под византийска власт през 1018 г. император Василий Втори понижава в ранг Българската патриаршия, която е обявена за автокефална архиепископия със седалище в Охрид. Главата на Охридската архиепископия е носел титлата архиепископ на Охрид и цяла България. Църковната структура съществувала цели 749 години. През 1767 година тя е била унищожена неканонично със Султански ферман и нейният диоцез е бил усвоен от Цариградска патриаршия.

През май Светият синод на Българска православна църква реши да отбележи годишнината самостоятелно и отхвърли македонската покана за съвместно честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които се състояха на 28 май.