анаятчиите отбелязват днес Еснафския празник „Св. Спиридон“. И тази година пловдивските майстори на занаяти ще отбележат тържествено еснафския празник. 

Иконата на свети Спиридон ще поведе занаятчиите под тепетата от 10 ч. Те си дават среща в двора на Етнографския музей, където ще бъди много интересно и весело. Празникът започва с възстановка на занаятчийски ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.       

Денят на св. Спиридон е известен в страната като „Ден на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия, каквито ще има и днес.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли под съпровода на гайда и тъпан към църквата „Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава.

Ето я и програмата:

  • Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия – 10:45 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)
  • Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“– 11:30 ч.
  • Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12,30 ч.