Изтъкнатият пловдивски диригент, педагог и ръководител на момичешкия хор „Детска китка” -проф. Златина Делирадева ще бъде удостоена със званието Прочетен гражданин на Пловдив. В събота от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” в нейна чест ще се състои юбилеен концерт, който ще отпразнува 70 години от създаването на хора и половин творческа дейност на проф. Делирадева.

Концертът ще бъде в две части с гост солистите Веселин Койчев (китара), Джеръми Мартин (саксофон) и група „Спектрум”.

Младите изпълнителки от хора ще представят песни от български и европейски композитори, джаз стандарти и изпълнения с етно мотиви. Премиера ще има „Песен на надеждата” от Сузана Линдмарк с хореография на Венцислава Еленска. Видео поздрав към празнуващите ще поднесе бившата хористка, световно известната оперна прима Соня Йончева.  

В края на концерта на сцената ще се съберат над 150 настоящи и бивши хористи, за да изпеят заедно песните „Алелуя” на Ленърд Коен и „Родна стряха” по музика на Петър Льондев и текст на пловдивския поет Иван Николов.

Диригенти: Яна Делирадева и Златина Делирадева, на рояла Мария Калоферова, хор майстор Джулия Узунова.

Хор „Детска китка” е един от детско юношеските хорове с най-дълга история в България. В трите му състава в момента пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища. Преди броени дни хор „Детска китка” беше удостоен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира 2017” в категория „Хорово изкуство”, а г-жа Златина Делирадева със званието „Почетен гражданин” на Пловдив. 

През изминалите десетилетия диригентска и преподавателска работка тя е спечелила за музиката и нейната магия над 4 000 деца. Научила е повече от 2 500 студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, с което е допринесла съществено за издигане нивото и авторитета на българската музикална култура и образование в Пловдив, страната, Европа и света, се посочва в решението на Общинския съвет.  

Златина Делирадева завършва Българската национална консерватория - днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", през годините на своя кариера обучава студенти по хорово дирижиране, мнозина от тях с успешни кариери в страната и чужбина. 

От 1972 година досега е главен диригент на хор "Детска китка" при ОДК - Пловдив. Под нейно ръководство хорът се утвърждава като един от водещите състави и печели купища престижни награди от конкурси и фестивали в цяла Европа.

Проф. Делирадева е носител на множество отличия, включително за най-добър диригент, на награда "Пловдив", на орден "Кирил и Методий" и други, удостоена е със звание почетен гражданин на Чирпан и почетна значка на Пловдив.