Музика на древни арменски инструменти озвучи уникалния исторически обект Малката базилика в Пловдив. Концертът „Полъх от Армения” събра придставители на диаспортата под тепетата, дипломатическия корпус в града и шефката на на Общинския съвет Савина Петкова, като официални гости на събитието снощи, под патронажа на почетния консул на Република Армения Ехиязар Узунян.

Концертът е подарък за пловдивчани по случай 25-ата годишнина от Независимостта на Армения. Гост - изпълнителите Гагик Акопян, Нарет Казазян и Диана Вартанян, заедно с преподавателят им професор Дзовинар Хованнесян, представиха изпълнения на канон, ууд и дудук.

Организаторите на бутиковия концерт разказаха за TNS.bg, че изработката и мелодията, която възпроизвежда дудука, са вписани в книгата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2008 г.

В историческата забележителност звучаха произведения от известни арменскиКомпозитори като: Гомидас, Саят Нова, Арам Хачатурян, Бадалян, Майлян, Дзовинар Хованнесян, както и любими арменски народни песни.

Още новини четете ТУК

TNS.bg