Деца от V и VI клас се включиха в националното състезание по правопис „Пазим езика си”. Финалния тур в конкурса се проведе в СУ „Св. Климент Охридски” пред официални гости, медии, родители и учители. Специално за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово, присъстваше и президентът на България- Румен Радев.

14 ученици от цялата страна участваха на финала на състезанието. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.  В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

Президентът Румен Радев поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигналидо финала. „Помнете,че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас - за дазнаете откъде идвате, кои сте и каквоискатев тозиживот, за дабъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себеси граждани насвета“, каза им той. 

„Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи““, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

Елия Илиева от ОУ „Св. Иван Рилски“, Перник, и София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Хасково взеха две първи места в групата на петокласниците. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ „Христо Смирненски“, Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“, Харманли.

Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен.  Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ „Черноризец Храбър“, София. Трета е Симона Александрова от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен са победителите сред децата от шести клас.

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури.

Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и слушалки от „Бенетон“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци, осигурени от „Технополис“.

Председателят на журито проф. Атанасов акцентира, че тази година се включиха много деца и състезанието стана национално. Показват се много добри резултати и то от всички краища на България. „Това означава, че във всички региони на страната има добри учители, родители и деца, които се стараят да овладяват езика си“, каза той.

На учениците, които показаха знанията си за правописнитеи пунктуационни норми, Атанасов пожела да бъдат сред създателите на българската култура през следващите години.

Посланици на каузата станаха много популярни личности. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Дарин Маджаров от платформата Уча.се,  Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.