Българо-швейцарската програма за сътрудничество и Община Пловдив зарадваха тази пролет ромски деца и родители от кв. Столипиново с богата културна програма. В рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ семейства от ромския квартал посетиха няколко театрални и музикални представления. Първо през месец април те станаха част от магията на танцово-музикалния спектакъл “Светът на Алиса” на композитора Асен Аврамов. В мултимедийното представление за малки и големи по книгата на Луис Карол зрителите от кв. Столипиново се запознаха с приказните герои Алиса, Белият заек, Червената Кралица, Гъсеницата, Херцогинята, Лудият шапкар и останалите обитатели на Света на Алиса. Отново през април деца от ДГ „Лилия“ и началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектaриев“ в кв. Столипиново посетиха пловдивския куклен театър, където гледаха представлението „Болен здрав носи“ – един спектакъл, създаден по мотиви на известната народна приказка.

Посещенията на културни събития по проекта на Община Пловдив продължиха и през месец май, когато ромските деца и родители имаха възможност да се насладят на още един прекрасен спектакъл – премиерата на мюзикъла „Магьосникът от Оз“ –реализация на ДКТ “Константин Величков“ – гр. Пазарджик. Тази постановка заплени  малките зрители и техните родители с интересния сюжет, прекрасните костюми и музикалните изпълнения на артисти. Всички заедно с малката Дороти пътуваха по жълтия път с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв към Смарагдовия град, за да получат сърце, мозък и смелост.

Досегът със сценичните изкуства създава незабравими спомени у ромските деца и техните родители. Благодарение на представления, които се провеждат в най-големите и представителни зали на Пловдив, жителите на кв. Столипиново стават част от културния живот на града. Организирането на различни проектни дейности извън рамките на ромския квартал е начин за преодоляване на сегрегирания начин на етническите малцинствени общности в Пловдив.

Наситената културна програма, реализирана от Община Пловдив по Българо-швейцарската програма, има за цел да насърчи творческия потенциал на ромските деца, така че те от зрители да се превърнат в творци. Ето защо в заниманията по изобразително изкуство, които са част от проекта, децата са насърчавани след всяко представление да създават свои произведения – рисунки, пластики, колажи - вдъхновени от посетените представления. Досега бяха проведени няколко изложби с произведения на малките ромски таланти от Столипиново, като последната се състоя в средата на месец май. В коридорите на начално училище „Кирил Нектaриев“ децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения, като най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти.