Нов театър НДК” отваря врати в началото на март. Сцената ще бъде открита за независими театрални проекти, които в момента имат само едно място за изява в столицата - откритата сцена на бившия „Сълза и смях”. Новият театър обещава и нощни представления, както и спектакли за деца и възрастни.

Денонощната театрална сцена Нов театър НДК ще се намира в бившия музикален магазин от Пасажа в НДК.  Във фоайето на театъра ще има кафе-книжарница, където любителите на Мелпомена ще могат да открият книги с драматургични текстве и заснети спектакли от цял свят.

Новата театрална сцена в София ще разполага със 160 места и освен вечерни представление, ще дава и нощни в петък и събота от 22 часа.

Театърът отваря врати на 9-и март с пиесата „Амадеус” на Питър Шафър, режисьор е Бойко Илиев.

„Българският театър това са закрепостени хора, чиновници, които са на щат, които по разпределение се качват на сцената”, на мнение е театралният режисьор Бойко Илиев.

Театрална сцена в НДК ще е отворена както за популярни актьори, така и за все още неутвърдени творци.

„Държавните театри не са достатъчно отворени за независими проекти и всъщност наистина независимите проекти много трудно стигат до публика”, обяснява актрисата Параскева Джукелова.

Сред независимите проекти, които ще бъдат приютени на новата открита театрална сцена ще бъде моноспектакълът на младия актьор Димитър Иванов „Разкази от бъчвата”.

„Тук се дава по-голям шанс от гледна точка на процентите, които остават в театъра и процентите, които се дават на гостуващата трупа”, разказва актьорът Димитър Иванов.

TrafficNews.bg