Предложение за дебат за бъдещето на галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон” 32 ще внесе Иван Тотев за сесията на 17 септември. Намерението си кметът обяви след разговор с Боил Банов. Припомняме, че, министърът на културата излезе със становище, че : „счита, че Дружеството на пловдивските художници не следва да бъде лишено от свой дом и същевременно сцена за изява на артисти от други творчески гилдии, като се надява на положителна развръзка от така създалата се ситуация”. 

Тотев каза, че е коментирал с Банов притесненията му:  „ Аз му обясних каква е реалната ситуация в случая. Преценихме, че трябва да има един по-широк дебат в Общинския съвет.  Те са реално тези, които могат да дават. Обещах на министър Банов на следващата сесия на 17 септември, тъй като за тази, която предстои на 1 август, дневният ред вече е готов, да депозираме такова предложение.  Това е от тяхната компетенция. Ще дадем думата и на художниците да си изкажат аргументите.  Ето – имат месец и половина време да говорят с всички представени в Общинския съвет политически сили, така че да се вземе решение от всички партии в Пловдив”. 

До напрежението между местна власт и Дружество на пловдивските художници се стигна, след като Иван Тотев обяви, че новата галерия ще се управлява от екипа на директора на ГХГ Красимир Линков, както и арт салонът „Капана”.  Той каза, че ще бъде внесено предложение за отпускане на 6 нови щатни бройки за служители за новите зали. 

Това предизвика острата реакция на художниците и те излязоха с официално писмо, адресирано до медиите, министъра на културата и премиера. 

В него артистите уточниха, че първата сграда на това място е строена от държавата за тях като компенсация за отнета друга такава. След решението да бъде съборена тя, Община Пловдив и Дружеството подписаха меморандум, с който се разбраха, че след построяването на новата галерия ще влязат отново в нея. 

Каква ще е развръзката по казуса, тепърва ще разберем, но в подкрепа на художниците изявления на правиха не само министърът на културата Боил Банов, но и председателят на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, както и омбудсманът на Република България Мая Манолова.