Започва процедурата по социализация на Небет тепе и Източната порта. Днес официално бе оповестено, че проектът „По крепостните стени на Филипопол” е одобрен за финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програмата „Региони в растеж”.

От общината са получили писмо от МРРБ, в което официално се съобщава, че ще бъдат отпуснати малко над 6 милиона лева. От Пловдив поискаха 8 млн. и намаленото финансиране ще доведе до промени в проектите, за да се компенсира разликата от два милиона. Засега е сигурно, че отпада изграждането на Информационен център на Небет тепе, който така или иначе срещна съпротива, тъй като щеше да се изгражда на калкан със сграда паметник на културата, а именно къщата на Атанас Самоковеца.  

Освен 6 млн. лв. още 2 милиона съфинансиране ще бъдат осигурени от местния бюджет общината. Така целият бюджет възлиза на 8 012 202,52 лв.

Припомняме, че проектът бе представен на обществено обсъждане в началото на тази година и претърпя сериозни критики от страна на гилдиите и гражданите.  Част от предложенията, които бяха направени тогава, като включването на Северния подход с известните скални стълби, също ще бъде включен в заданието.

Небет тепе – с огради и неясна съдбаПроектът за археологическия комплекс и неговото представяне бяха разкритикувани безмилостно

Основната цел на проекта е консервация и реставрация на археологическите паметници. 

„Много сме горди, че успяхме да спечелим парите за този проект. Положихме големи усилия. При реализирането на проекта няма да има бутафория”, категоричен бе градоначалникът Здравко Димитров.

Районният кмет Георги Стаменов допълни, че може да се заложи на модерните дигитални технологии, с които всички посетители да могат да добият представа как е изглеждало Небет тепе в различните епохи.

„Може да се използват 3D технологии или добавена реалност, за да се визуализира обектът. Според археолозите там има съоръжения от седем епохи и няма как ние да изберем и да покажем само една. Затова и категорично не може да се говори за доизграждане върху останките”, каза още той. Стаменов даде за пример системата в Голямата базилика.

Проектът  „По крепостните стени на Филипорол” ще бъде изпълнен на инженеринг. Срокът за изпълнение е две години.

„Мисля, че това е сериозно постижение на Община Пловдив в борба с всички останали общини. След бележките от първото обществено обсъждане се изработи техническото задание и се съгласува с Националния институт по културно и историческо наследство /НИНКН/. След предстоящото обществено обсъждане ще бъде обявен конкурс и на инженеринг ще бъде определена фирмата, която ще изпълни проекта. Избираме тази процедура, защото искаме да използваме базисното предложение на архитектурния екип, да съчетаем с това предложенията на обществото и да се представи цялостна концепция от този, който ще го изпълнява. Така няма се допусне прехвърляне на отговорности между архитекти, проектанти и изпълните. Това е най-бързия вариант, тъй като ще се спести и минаването през процедури. Искаме да направим археологическите обекти такива, каквито искат да ги виждат пловдивчани”, каза и зам.-кметът Анести Тимчев.

Има шанс да бъде намерена Триумфалната арка на Източната порта при предстоящите разкопки и това ще превърне обекта в един от малкото подобни в Европа. За целта археолозите ще влязат в обекта, разкри Стаменов. 

"Ще се извършват нови археологически разкопки в района на Източната порта към улица "Стойчо Мушанов" в района на острова на кръговото кръстовище. За сега не се предвижда да се разкопава улицата, но ако след първостепенните действия има сериозни мотиви за разкопки в рамките на пътя, ще се разкопае и част от него. Археолозите имат сериозни надежди, че ще открият там този артефакт", подчерта районният кмет на "Централен". 

Представители на местната власт се обединиха около крайната цел за създаване на атрактивен туристически маршрут с начало Източната порта и крайна цел Небет тепе. 

"Много е важен и ефекта върху туризма, който целим", посочи Пламен Панов, заместник-кмет по културата.

Кметът Здравко Димитров бе категоричен, че обектът няма да бъде заграждан и няма да има платен вход. 

"Искаме да възстановим Небет тепе, защото това е акта за раждане на Пловдив", допълни и шефът на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. 

На 17 юни от 17 часа ще има ново обществено обсъждане по проекта "По крепостните стени на Филипопол".