Започва петото издание на "Старо Железаре StreetАrt". На 27 юли, точно в 18:00 ч. ще се състои откриването на фестивала в хисарското село Старо Железаре под надслов „Да живее новият прекрасен селски свят! Селото на слънцето – футуристична утопия и манифест за красиво бъдъще“.

Тази година протича той е под мотото на утопията, мечтите  за по-добро бъдеще, копнежа по миналото, поддържан от футуристияния манифест за красивото бъдеще, бунт срещу диктатурата на времето, физиологията и биологията, срещу безмилостния звяр на икономиката, географията, демографията и политиката.

В програмата на събитието участват десет художници и артисти, които рисуват, както и актьори от театър в Познан, Полша.

Идеята е по фасадите в селото да се рисуват повече мечти, макар сюрреалистични и абсурдни, които да разведрят ежедневието и да го направят по-оптимистично.

Артисти, модератори и продуценти са Катажина и Венцислав Пирянков. Художниците са ученици от училището по изкуства Венци и Университета по изкуства в Познан - Анна Косик, Агнешка Гжемска, Антони Хоровски, Юлия Клодзинска, София Горончняк, Станислав Корицки, Лидия Физек, Любослав Пирянков. Asz.Teatr от Познан: Anna Szymczak, Klaudia Solarek, Gniewomir Solarek, Tadeusz Sławomir Lisiecki.

Проектът  е част от програмата  на  Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Кмета на град Познан.