На 20 февруари 1967 г. се ражда звезда, която за съжаление угасна твърде рано. Той беше само на 27 години и името му бе вписано в Клуб 27 като поредния световноизвестен музикант починал на тази възраст. В този черен списък са имената и на Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Ейми Уайнхаус и мн. др.

Днес Кърт Кобейн щеше да навърши 52 години. Щастливо детство, объркани тийнеджърски години, заради разбитото му семейство, пълна отдаденост на музиката, която дори го отказва от училище. Създател на няколко групи, но става известен с „Нирвана“. Той избира това име, защото значението му е постигане на просветление, пробуждане и съвършенство, водещо до най-висшето щастие и единение с божественото.

На тъмната страна от неговия живот няма да се спираме, защото в света на музиката той не прави изключение. Важното е, че Кърт Кобейн остава в историята като вокалист на гръндж група, която покорява света и има милиони фенове. Текстописец, композитор, китарист, вокалист, през 90-те години се превръща в една от най-големите знаменитости, въпреки че той самият никога не се е възприемал за такъв. Кърт Кобейн е обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век. Групата „Нирвана“ превръща грънджа в символ на младото поколение. И сякаш, съвсем закономерно, със смъртта на музиканта и стилът започва да замира. /Въпреки, че има последователи и до ден днешен/. Поне за феновете на „Нирвана“ това е краят.

Самоубийство е официалната версия за смъртта на този затворен, объркан, често апатичен и лутащ се музикант. Няколко месеца по-късно излиза концертен албум записан година преди това, признат за една от най-силните техни изяви. Със смъртта на Кърт Кобейн идва и краят на „Нирвана“.

И въпреки проклятието на Клуб 27 Кърт Кобейн остави своята следа в световната музикална история, а неговите фенове и до днес не се отричат от своя кумир!