Спомняте ли си „На всеки километър“, а „Топло“, а „Закъсняло пълнолуние“, „Изгори, за да светиш“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Зарево над Драва“, „Мъже в командировка“  и още много други филми от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век?

Всички те са свързани с един голям български актьор! Неговото име почти пет десетилетия е било изписано по театралните афиши на Врачанския театър, Младежкия, Сатиричния, на театър „Сълза и смях“, но за повечето любители на театралното изкуство името му ще се свързва с Народен театър „Иван Вазов“.

снимка: askeer.bg

Вероятно вече мнозина от вас се досещат, че личността, за която трябва да си спомним е Георги Черкелов. Превърнал се в отшелник в последните дни от живота си, той дълги години е бил под светлините на прожекторите. Десетки награди стоят до името му като актьор. А на спектаклите „Полет над кукувиче гнездо“, „Спасителят в ръжта“, „Хъкълбери Фин“ и „Борци“ влиза в ролята на режисьор.

„Човек се заразява с лошото много по-лесно, отколкото с доброто“. Това са думи на Георги Черкелов и сякаш заразата отдавна е неизличима. Ще преболедуваме темата „морбили“, но ще успеем ли направим така, че имената свързани с нашата култура да не тънат в забвение, а голяма част от тях и в нищета?

Вече седем години Георги Черкелов не е сред нас, но ролите му в киното ще ни напомнят за него!