Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния Фреди Меркюри. Незабравимият вокалист на група Qeen почина на 45 г. през 1991 г. в Лондон от СПИН. 

Фреди е роден на 5 септември 1945 с името Фарук Булсара в Стоун Таун, Занзибар, който тогава е британска колония. Израства в Индия, а през 1959 г. семейството му се премества в Англия.

Създава легендарната рок група Queen през 1970 година заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Той е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички. Провокативните му визия и държание впечатляват феновете по цял свят и славата бързо спохожда музикантите. 

"Няма да бъда просто звезда, а ще се превърна в легенда. Дори и да нямам пукнато пени, ще ходя като персийски принц и никой няма да може да ме спре". Тези думи на самия Фреди го описват перфектно.

Само ден преди смъртта си гениалният музикант потвърждава в съобщение до медиите, че е болен от СПИН. Последните кадри на Фреди са увековечени в клипа към „These are the days of our lives" - песента, с която знаменитият вокалист казва сбогом на света.

“Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка”, казва още великият музикант.

През 1992 г. Меркюри е награден посмъртно за изключителен принос към британската музика, а на стадион "Уембли" в Лондон се провежда концерт в негова памет.

Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и британската музикална зала на славата през 2004 г. През 2002 г. е поставен под номер 58 в анкетата на Би Би Си на 100-те най-велики британци. Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2. 18-и е в списъка на сп. Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и е описан от AllMusic като „един от най-великите рок изпълнители“.