На 25 януари православната църква чества деня на Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград. Имен ден празнуват Григор и Григорий. Името има гръцки произход, произлиза от "gregoreo", което означава “бдя, стоя буден”. Производно от Григор е Гриша.

Св. Григорий Богослов бил роден в Арианз, гр. Назианз. Като архиепископ Св. Григорий Богослов ръководил църквата в Цариград в продължение на 12 години. След това се оттеглил в Назианз, където и починал през 390 г., когато бил на 80 години.

За нашите именици, освен че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, което се подразбира, щом е бил обявен за светец, той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.

За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните. А св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Към днешна дата е интересно и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията... и авариите – ако може да си позволим да осъвременим.

И за да не останат ощастливени само Григориевците, занимаващи се с наука или изкуство, ще споменем и още нещо любопитно в чест на имениците банкери, а именно, че на 25 януари 1879 г. е основана Българската народна банка.