„Да открием Гоби“ описва удивителната среща на Дион Ленард, опитен ултрамаратонец, с едно бездомно кученце по време на 250-километровото състезание през пустинята Гоби в Китай. Макар и дребничко, симпатичното животинче има огромно сърце. Гоби тича редом до Дион през огромни пясъчни дюни, планините Тиен Шан, запустели села и по черните пясъци на пустинята Гоби, като не изостава в продължение на близо сто и трийсет километра. Невероятната решителност и сърцатост на Гоби трогват дълбоко Дион. Той я пуска да спи в палатката му, дава й храна и вода от собствените си ограничени запаси и дори я носи на ръце, което може да попречи на собственото му класиране в състезанието.

Един ден Гоби изчезва в тълпата в голям китайски град. С помощта на непознати доброволци и с подкрепата на хора от цял свят Дион се отправя на мисия да открие Гоби – едно забележително животинче, доказало на него и на света, че чудеса се случват.

Дион Ленард е роден в Австралия, но дълги години пребивава в Единбург, Шотландия. В момента живее със семейството си в Шамони, Франция. Започва да бяга усилено на 38-годишна възраст и вече има множество Топ 10 финила на известни ултрамаратони в най-суровите места по света. Два пъти е бъгал на 250-километровия Маратон де Сабл през жестоката Сахара; три пъти през пустинята Калахари в Южна Африка, също на 250 километра, където през 2017 г. завършва пръв, и др.

По време на 250-километровото изпитание през пустинята Гоби в Китай през 2016 г. Дион се влюбва в малко бездомно кученце (по-късно получило името Гоби). Благодарение на него той разбира какво е да си отговорен към едно същество и напълно отдаден на приятелството си с него.