България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран от 5 до 20 октомври с кино-литературния фестивал CineLibri . Тазгодишното издание, което ще се проведе в София и още седем града в страната - Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора, е под мотото „Петото измерение”.

По традиция домакин на фестивала в града под тепетата е Lucky Дом на киното. CineLibri Пловдив започва с копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число”. Естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Филмът ще бъде излъчен на 5 октомври от 18.30 ч. в зала 1 и на 13 октомври от 20.30 ч. в зала 1. Програмата включва две прожекции и на още една мащабна продукция – новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин”, спечелил Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI. Пловдивчани ще могат да го видят на 12 октомври от 20 ч. в зала 1 и на 16 октомври от  18.30 ч., отново в зала 1, пише plovdivtime.bg.

Реверанс към будната пловдивска публика е срещата с един от специалните гости на фестивала тази година – американския писател ГарардКонли, автор на мемоарната книга „Заличено момче”, фокусирана върху травматичните последици от т.нар. „конверсионна терапия” или лечение на хомосексуализъм. Във филма блестят Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Срещата с ГарардКонли ще се състои на 9 октомври от 18.30 ч. в зала 1 в партньорство с фондация SingleStep.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко”. В модула „На живо от космоса” е включена знаковата творба на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея” по произведения на Артър Кларк. Не е за изпускане филмът „Сирано”, който се уповава на истинската история на „бащата” на Сирано дьо Бержерак – ЕдмонРостан. Прожекцията в Пловдив е на 6 октомври. Програмата включва драматичния трилър „Смъртта на един автор” с Бен Кингсли и ексцентричната комедия „Брит-Мари беше тук”, както и прожекция на „Сладка бобена паста” по романа на ДурианСукегава. Копродукция на Япония, Франция и Германия, филмът на Наоми Кавасе е необичайно фин и затрогващ, има множество награди и номинация в категория „Особен поглед” от кинофестивала в Кан 2015. Прожекцията в Пловдив е на 18 октомври от 20.45 ч. в зала 2.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят още няколко филма от конкурсната програма на CineLibri тази година, в т.ч. новия филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист БеноаЖако - „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова, елегантната мистерия „Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос, „Клер Дарлинг” по романа на Линда Рътлидж „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг” с Катрин Деньов и кинематографичния шедьовър „Португалката” на Рита Азеведо Гомес. С трепет се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” - светла, сърцераздирателна история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Прожекцията в Пловдив е на 19 октомври от 18:30 ч. в зала 1.

Секцията с документални филми обхваща шведския филм „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на автора на култовата поредица „Милениум” СтигЛаршон, разтърсващата продукция „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич и „Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш”, посветен на една от най-значимите и харизматични фигури в световната мoдна индустрия. Екранизацията по супербестселъра на Даниел Келман „Измерването на света” ще закрие пловдивското издание на CineLibri на 20 октомври.

Пълната програма е обявена на страницата на Лъки Дом на киното в Пловдив. Можете да закупите билети на място от касата на киносалона и онлайн: http://kinolucky.com/. Цена на билетите: 8/6 лв. за пенсионери и студенти.