Женският пазар в столицата събира чуждестранни поети от 7 страни в Европа. Най-старото тържище в София се превръща във вдъхновение за артистите. В рамките на три дни участниците в уъркшоп "Софийските метафори (Женски пазар)" ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред софийската публика стихотворения, посветени на Женския пазар. Уъркшопът ще се състои от 25 до 27 септември.

Целта на събитието е да популяризира зад граница културното наследство и многоликост на нашата столица, да насърчи връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство, да допринесе за обогатяване и разнообразяване на софийския културен живот.

На 25 септември словашкото посолство у нас в сътрудничество с „Ars Poetica“ – Братислава канят гражданите на международно поетично четене "Словакия и светът на поезията", което ще се състои в сградата на мисията на бул. "Янко Сакъзов" 9. 

В рамките на поетичния пленер авторите ще посетят четири възлови за Женския пазар места където, в рамките на 30 мин., ще имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Местата ще бъдат снимани, а кадрите след това ще бъдат прожектирани по време на четенето на стихотворенията.

Всеки желаещ да чуе творбите може да го направи на 27 септември от 19:00 ч. в галерия "Сердика" на улица "Цар Самуил” 90 Б. Събитието е с вход свободен. В него ще участват поетите Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Жермен Дрогенброд (Белгия, Испания), Том Филипс (Великобритания, България), Хайри Хамдан (Палестина, България), Мартон Шимон (Унгария), Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Димана Иванова, Николай Бойков, Петър Чухов и Иван Христов.