Чужденци се тълпят в Стария град на Пловдив. Причината е изложбата „Традиции” на Александър Михайлов, която предизвика изключителен интерес сред чуждестранните гости на града. Експозицията беше представена на Есенния панаир на занаятите и ще може да се посети до 25 октомври.

Двойка американци споделиха пред репортер на TrafficNews.bg, че за първи път виждат подобни обичаи и са много заинтригувани и искат да научат повече, а възрожденските къщи, които са разгледали в Стария град им напомнят за къщите от Етъра, които са посетили преди години.

В изложбата са включени пана с фотографии, които представят традиционни български обичаи. Те са заснети от Александър Михайлов в продължение на няколко години, в които фотографът проучва 10 от най-атрактивните народни обреди, практикувани от различни религиозни и етнически групи в страната. Фотографиите са обиколили над 30 града в Европа, Америка, Близкия Изток и Азия.

Сред обичаите, представени в изложбата на открито, която се намира на Хисар капия в Стария град, могат да се видят Тодоровден, Йордановден, Сватбен ритуал от родопското село Рибново, Нестинарски танци, Огнени обреди по заговезни и Кукерски маски.

Цветелина Велкова