Може да ви звучи необичайно, дори налудничаво, или пък ще го приемете като едно от хубавите чудеса, които се случват в Пловдив, но от няколко дни градът под тепетата може да се похвали с ново читалище – „Проф. Кирил Дженев-2018”. 

150 танцьори от школата „Луди-млади” обединиха усилията си и по идея на ръководителите и хореографите си Петя и Цвятко Маринови събраха подписка и така помогнаха за регистрацията на читалището в Министерство на културата. Тя е факт от края на 2018 г., а от няколко дни новото духовно пространство вече е отворено. 

Читалището се намира в квартал „Гагарин”, на ул. "Колю Фичето" 7А на втория етаж в Офис център „Север”. 

От много години се занимаваме с изкуство. Въведохме в магията на фолклора много танцьори, а от известно време обмисляхме и тази идея. Споделихме я с членовете на „Луди-млади” и буквално за минути получихме тяхната подкрепа. Искахме да създадем място, в което да се усеща творческата атмосфера, място, в което хора на различни възрасти и професии да се събират, казва Петя Маринова, която е и председател на НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”. Секретар на читалището е хореографът Ивелин Димитров.

Основателите са категорични – читалището е средището на българщината. Според тях от създаването си до днес читалищата са спасителни острови на културата – там са съхранени фолклорът, обичаите, там се изгражда любовта към книгите, към изкуството. Всички учредители са си поставили амбициозната цел да превърнат и НЧ  „Проф. Кирил Дженев-2018” в привлекателно място. 

Първите стъпки, за да го обживеят, да изпълнят с артистичен живот двете помещения на читалището. 

Иска ни се да върнем децата в библиотеката, да се събираме на празници, да има различни школи свързани с изкуството, всеки да може да се включи в тях, разказва Петя Маринова. Съвсем скоро – наред с школите по народни танци, ще отвори врати и театрална школа. Екипът на читалището вече е водил разговори тя да бъде поета от актьора Васил Караманлиев. 

Следващата стъпка е да съберат фонд за библиотеката. Необходими са 3001 книги, за да бъде регистрирана. Акцията по набавянето на книжния фонд върви сред танцьорите, но читалището с радост би приело помощта и от съмишленици.

Специален акцент в библиотечните заглавия ще бъде поставен върху литературата, посветена на българския фолклор. Ангажимент да помогне за набавянето на интересни и важни заглавия в тази тематика е поела проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия” и дъщеря на големия български хореограф проф. Кирил Дженев. 

През първата година ще издържаме читалището благодарение на таксите от обучение на школите. След това обаче намерението ни е да търсим финансиране, а заниманията да станат безплатни, каза Петя Маринова. 

Тя се надява инициаторите да намерят свои съмишленици, защото: „Ние стоим зад началото, но се надяваме, че „Проф. Кирил Дженев” ще остане читалище и след нас, надяваме се да продължи да се развива и това ще бъде място за култура.”