Стремежът на човек да открива нови места, да покорява нови върхове, да завладява нови територии, да доминира над природата, да постига „непостижимото“, е бил двигател за откриване на континенти, за стъпването на планети, за създаването на технологии... Днес не осъзнаваме значимостта на много от постиженията, до които е стигнала цивилизацията ни, защото сме свикнали ежедневно информационният поток да ни залива с подобни новини. И на всичко това е двигател личността! Това идва да покаже, че човешките възможности нямат граница. Архимед е казал: „Дайте ми опорна точка и ще повдигна земята“. И това е точно така. Силата на духа и психиката са достатъчни, за да постигнат това, за което преди десетилетия се е смятало на абсурдно.

За един такъв човек ни разказва книгата „Човекът от Еверест“, която не разкрива просто историята на един обикновен човек, който се изкачва до най-високата точка на Земята, а е откровена изповед с благодарност и смирение. Тенсинг Норгей, първият човек, който заедно Едмънд Хилъри изкачват Еверест, не веднъж отбелязва, че двамата са успели само защото други преди тях са проправили път. Ето защо победата не принадлежи на един човек или на една нация, а на цялото човечество.

Норгей се ражда в подножието на Хималаите и посвещава живота си на планината. С помощта на американския писател Джеймс Рамзи Улман той проследява пътя си до върха, като последователно разказва за британските експедиции от северната стена, ужасяващата експедиция до Нанда Деви; нелегалния опит да изкачат Еверест с Ърл Денман; швейцарските експедиции, които достигат рекордна за времето си височина; и разбира се, за експедицията на сър Двон Хънт, която в крайна сметка се изкачва на върха.В своята автобиография Норгей не просто разказва за физическите изпитания и саможертвите си в планината, а и за всичко, което тя му е дала. За да бъде човек добър алпинист, смята Норгей, той трябва да притежава не само способности, а и спортсменски дух и благородство.

Тенсинг Норгей е роден през 1914 г. в Непал. Точната дата на раждането му не се знае, но е известно, че е роден в края на май. По-късно Норгей избира датата 29 май за свой рожден ден, защото тогава изкачва Еверест. Покорителят на Чомолунгма всъщност се ражда с друго име, но по препоръка на виден лама, който му предрича величие, името е променено. Като малък той също известно време се обучава за лама, но бяга от манастира, в който е изпратен, а след това цял живот съжалява, че е останал необразован. Участва в многобройни експедиции, седем от които до Еверест. Едва на последната, заедно със сър Едмънд Хилари достига върхът. Норгей е не просто най-добрият шерпски катерач на своето поколение, а и първият азиатец с обикновен произход, който достига световна слава. След изкачването на Еверест ръководи тренировъчен център за алпинисти в Дарджилинг, а по-късно основава и собствена компания. Умира в Дарджилинг през 1986 г.

За интересната история на един обикновен човек, изкачил първи най-високия връх на Земята, ще разберем от книгата „Човекът от Еверест“