Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, днес единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими". Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата (МК).

МК представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на март 2013 г., се припомня в съобщението.

Тъкането на чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и нестинарството (2009), чрез вписването в Световната листа българският килимарски център получава международна известност, достойна за качествата на неговата продукция, отбелязват от МК.

И до днес майсторите в Чипровци тъкат на вертикален стан, което се приема за древна форма на тъкачна техника. Младите хора в града се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

Досието на кандидатурата за чипровските килими е разработено под ръководството на проф. Мила Сантова. В екипа са д-р Ива Станоева и д-р Миглена Иванова.


TrafficNews.bg