Знаковият роман на Труман Капоти „Закуска в Тифани” ще оживее на сцената на Пловдивския драматичен театър през новия театрален сезон. Автор на драматизацията е Александър Секулов, а режисьор Диана Добрева.

За ролята на Холи ще се борят четири красиви актриси от трупата на Драмата. Патриция Пъндева, Боряна Братоева, Ирина Митева и Мария Сотирова ще се явят на вътрешен кастинг, за да бъде избрана пловдивската Одри Хепбърн.

Другите роли ще изпълнят Константин Еленков, Симеон Алексиев, Кръстю Кръстев, Алексей Кожухаров, Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Маргита Гошева и Елена Кабасакалова.

Режисьорът Диана Добрева разчита на познатия екип от всичките й последни и много успешни театрални проекти  – Мира Каланова – сценография, Петя Диманова – музика, Марина Райчинова – костюмография.

Очаква се спектакълът „Закуска в Тифани” да бъде едно от събитията в театралния сезон, защото стъпва върху изящния текст на Капоти. Романът се превръща в най-знаковото произведение на писателя и го превръща в жив класик. Филмовата версия, на която самият Капоти е сценарист, дава на младата актриса Одри Хепбърн статут на суперзвезда, а ролята на Холи е обявена за една от най-добрите в цялата й кариера.

Главната героиня в романа Холи Гоулайтли обича да ходи в Тифани, защото там всичко е тъй красиво. Холи, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки всички усилия да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

Очаква се репетициите на „Закуска в Тифани” да стартират след лятната почивка на театъра. Премиерата, ако всичко е наред, трябва да е в края на октомври.

В театъра се подготвят и други два спектакъла.  В София от миналия ден започнаха репетиции на „От другата страна на живота” от Светлана Атанасова. Ролите изпълняват Светлана Атанасова и Стефан Попов. Режисьор е Валентин Ганев. Сценографията е дело на Красимир Вълканов, а музиката  - на Слав Бистрев.

Публиката помни Светлана Атанасова от знаковите й роли на сцената на Пловдивския театър през 80-те години на XX в. После актрисата игра един сезон в театър „Сълза и смях” в столицата преди да избере пътя зад граница. От много години Атанасова живее в Канада, но се завръща на театралната сцена под тепетата не за първи път.  Преди години тя игра моноспектакъла си „Убийте тази жена” в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Сега актрисата се завръща на пловдивска сцена с представление, което е по неин авторски текст. 

Емблематичният български режисьор Асен Шопов възстановява репетициите на „Майстори” от Рачо Стоянов идната седмица. Те ще продължат до 20 юли, а премиерата се очаква да е през септември.

Мария Сотирова изпълнява ролята на Милкана, Константин Еленов - Найден, Александър Евгениев – Живко, Симеон Алексиев - Тихо, Русалина Чапликова - Гена,  Мария Генчева – майката на Живко, майсторите от еснафа – Добрин Досев, Валери Кьорленски, Николай Станчев, Стефан Попов, Петър Тосков, Марин Младенов. Цвета Маринова – костюми и сценография.