Днес се навършват 142 години от Освобождението на Пловдив от османско иго. По този повод в 09.00 часа ще се проведе  поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина (зад централния Дом на младоженците).

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя, ще участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“. Слово по повод годишнината ще произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, водещ ще е актьорът Петър Тосков.

На поклонението ще присъстват кметът на Община Пловдив, народните представители от Пловдив в 44-то НС, областният управител, председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от общината, общественият посредник към Община Пловдив, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани, медии.