На 23 ноември честваме деня на свети Александър Невски. Роден около 1220 г., на 16-годишна възраст става княз на Новгород.

Едва 20-годишен Александър ръководи военните действия на Новгород срещу Швеция в Шведско-новгородските войни, удържа победа и шведите се оттеглят, а Александър получава прозвището Невски. Въпреки успеха си, той влиза в конфликт с новгородските боляри и скоро е прогонен от града, като мястото му е заето от брат му Андрей Ярославич.

В началото на 1241 г. Тевтонският орден предприема настъпление към Новгород. Александър Невски отново е повикан, за да оглави военните действия и отново удържа победа.

Руската историография традиционно придава голямо значение на тези две победи, като те се превръщат в символ на противопоставянето на Русия на Западна Европа.

През 1547 г. Александър Невски е провъзгласен за светец.

Той е и патрон на най-голямата източноправославна катердрала на Балканския полуостров –храм-паметникът „Св. Александър Невски“ в София.

Днес патриаршеската катедрала празнува своя храмов празник и патриарх Неофит отслужи тържествена литургия, на която присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.), бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова, политици, много миряни.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма „Св. Александър Невски“, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала, каза в словото си патриархът.

Катедрала е била замислена като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои“, но строежът ѝ се превърна в общонародна кауза и дело, припомни патриархът. Храмът се строи и благоукрасява почти половин век – от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му, до освещаването му през септември 1924 г., каза Негово светейшество.

Той се помоли и „Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ“.

Ще започнат необходимите постъпки за реставрацията на храма и със съдействието на специалистите ще се осъществява по-нататък реставрационната работа, каза по-късно пред журналисти патриархът.

Което е най-необходимо, вече е направено, за да се организира реставрацията на храма, допълни той.

„Трябва да се започне с реконструкцията на големия купол.Нужна е експертиза какво е трябва да се направи, бързо да се спрат всички течове и след това да се пристъпи към реставрацията на стенописите. За радост вече има дарение за реконструкцията на купола“, каза пред Нова ТВ епископ Тихон.

 

 

На 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър (означава - мъжествен, защитник на мъжете), Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко. 

Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да празнуват имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква - пренасяне на мощите на Св. Александър Невски; а на 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски (по стар стил умира на 14 ноември 1263 г.), като денят е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров - Храм-паметникът Свети Александър Невски в София.

TrafficNews.bg