Три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия ще представи тази седмица програмата на фестивала One Dance Week в Пловдив . На 20 май ще се състои световната премиера на  новия спектакъл на Марион Дърова „Свободно падане”, който е първата съвместна продукция на One Dance Week и РЦСИ Топлоцентрала.  На 21 май (събота) ще бъде представен спектакъла „Обещай ми” на знаковата белгийска компания „Кabinet k & hetpaleis”, a на 22 и 23 май ни очаква европейската премиера на зрелищния спектакъл „Това е танц!” на бразилската компания Balé da „Cidade de São Paulo”.

В събота от 10 ч. Фестивалът  кани всички украински деца и техните български приятели на  танцова работилница с бразилската компания „Balé da Cidade de São Paulo” в залата на школа Dance Station в Пловдив. Работилницата е с вход свободен и е подходяща за деца от всички възрасти, които искат да се докоснат до магията на съвременния танц.

Билети за всички спектакли ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO.

ПРОГРАМАТА:

20 МАЙ:

19 ч., Дом на културата „Борис Христов”
Свободно падане” на Марион Дърова (България)

„Свободно падане” e пътуване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са само привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни говори, тялото, лишено от социален знак и полова принадлежност, за да открием човешкото. Ще подменим въпросa „кой Съм“ с този „как Съм“.

В “Свободно падане” участват Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е създадена от Викенти Комитски, а музикалната - от Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad, а 3D мапингът - на Ивелина Иванова. Проектът е съфинансиран от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

21 МАЙ:

19.30 ч., Дом на културата „Борис Христов”
„О
бещай ми” на kabinet k & hetpaleis (Белгия)

„Обещай ми” е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с опасностите и тревогите, които напразно искаме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски неподправен, но физически мощен порив за нахлуване в територията на неизвестното. Любопитство, а не безразличие, и импулсивност, а не илюзия за сигурност – нямаме ли нужда точно от това, точно сега? Спектакълът с музика на живо разказва за живителната сила на непознатото да ни движи напред, макар понякога с цената на белези и рани по кожата ни.

22 И 23 МАЙ:

19.30 ч., Дом на културата „Борис Христов”
Това е танц!” на Balé da Cidade de São Paulo

Спектакълът „Това е танц” е пищна демонстрация на заразително покоряващата, непринудена и красива същност на Passinho. Това е пиршество за сетивата – танц, роден колективно и свободно, който разказва истории и желания, повдига социални теми и пренася публиката в ритъма и атмосферата на съвременния градски живот в Бразилия.

Танцовият стил Passinho, поникнал във взривоопасните фавели на Рио де Жанейро, за пореден път се пренася на световната сцена чрез една от водещите бразилски танцови компании, за да заеме мястото, което му се полага по право и по сила. От творение на улични банди, изпъстрени със страсти, опасности и опиянение от самия живот, днес Passinho е част от културната идентичност на Бразилия, а буквално означава “малка стъпка”.

Появява се спонтанно по време на фънк и хип-хоп партита в размирните квартали на Рио де Жанейро и бързо превзема страната. Отличава го неговата енергична изразителност и волност. Passinho представлява уникална смес от движения, характерни за стилове като фънк, хип-хоп, брейкденс, кудуро, попинг, самба, форо, фрево и бахайски ритми. Passinho дори стана част от официалното откриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.

"One Dance Week" e част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата на Република България.