Българската академия на науките чества 150 години от основаването си с тържествен концерт-спектакъл. Днес по повод празника на музеите и Ботаническата градина на академиите ще са с „вход свободен” за посетители.

Освен в събота с безплатен вход ще е Ботаническата градина и в неделя, 13 октомври. И през двата дни посетители ще се насладят на традиционните „Есенни срещи с растенията”. Специалистите ще покажат и разкажат за богатството на колекциите. Специално е вниманието към част от уникалните образци, включително такива опазени по време на две световни войни, както и дарени от граждани.

В Националния археологически музей в зала Праистория посетителите ще открият експонати от старокаменна (палеолит), новокаменна (неолит), каменномедна (халколит), ранна и средна бронзова епоха (1 600 000 г.-1 600 г. пр. Хр.). Праисторическата експозиция дава цялостна представа за материалната и духовна култура на най-ранните обитатели на нашите земи. Тук специално място заемат няколко големи епонимни поселищни колекции – от пещерите Козарника, Белоградчишко и Темната дупка, Луковитско; от селищните могили Караново и Езеро, Новозагорско.

 

Днес в зала 1 на НДК от 19:00 часа председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесе тържествено слово. Президентът Румен Радев ще приветства учените по случай празника. Поканени са да присъстват представители на изпълнителната и местна власт, народни представители, културни дейци, представители на академичната общност, бизнеса, партньорски организации, международни институции, медии и др.

Програмата включва изпълнения на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти Светлин Русев и Людмил Ангелов, хора на Ваня Монева и откъси от спектакъла „Хъшове“ на Народен театър „Иван Вазов“ и филма „Хъшове“ на БНТ с режисьор Александър Морфов.