Детайл от дорийски капител, част от колонада, украсила 50-тонна статуя, е последното откритие на могилата Малтепе край Пловдив. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на археологическите разкопки, придружен от областния управител Здравко Димитров, кмета на Община Марица Димитър Иванов и министъра на културата Боил Банов. 

Костадин Кисьов – директор на археологическия музей в Пловдив, запозна премиера с новите открития, които са направили през настоящия археологически сезон. Точно преди 12 месеца Борисов отново бе на могилата. 

„Открихме монети от управлението на Сюлейман, както и поводи от магарета. Използани са от иманярите, които са изнасяли пръстта от тунелите, разкопани в могилата. Освен всичко друго, намерехме греди от колона. Оказва се, че е имало и колонада, уникална за страната ни. Искаме да върнем вида на съоръжението както е било. Това ще се превърне в една от най-големите археологични атракции в Европа - височината е 20 метра, няма друго такова съхранено съоръжение. През 16 век е била разбита могилата и иманярите са търсили надгробната камера. Тази кула не е гробна, а за да носят колонадата. Тя е тежала над 50 тона. Тази тежест се е крепила на колоните. От северната стена може да намерим ниши. Използвали са насипите като скеле”, разказа доцент Кисьов на премиера. 

Археолози откриха тунел в Малтепе, изкопан от иманяри през 16 век, изнасяли съкровища с магаретаНа места той достига до 1.80 метра височина и 70-80 сантиметра широчина

„От северната страна има някаква структура, аномалия, което може да съдим, че може да е самата гробница. Всички от Филипопол са минавали за местността Берое оттук и са гледали насам. На върха е имало статуя, която не е открита. Не знаем дали е на човека, положен в могилата, или на някое божество”, допълни Кисьов.   Той допълни, че са намерили и база от надгробна стела. Това означава, че би трябвало да открият и самата стела, на която да е изписано името на положения там човек. 

Премиерът Борисов обеща, че държавата ще окаже пълна подкрепа на археолозите, тъй като смята, че това е паметник от световно значение, каза още директорът на Археологическия музей. 

Специалистите, които работят на терен, са слезли на 4 метра под кота нула на внушителния градеж, който продължава още надолу. Те ще го допроучат и ще зазидат поредното разрушение на южната стена, оставено от иманярите през 16 в. 

Министърът на културата Боил Банов пък потвърди новината на PlovdivTime.bg, че тече процедура по актуването на обекта и прилежащата територия като паметник на културата от национално значение.